Blogger Template by Blogcrowds

Think! That's All I Want...

Salam...act aku mmg nk tutup dh blog ni sbb malas,tp timbul la plak crita panas cmni...so demi menegakkan benang yg x basah ni, aku activate la blk blog aku ni...ok2,jom aku story~

seminggu yg lalu, aku dan nakama2 laen terasa kita perlu mengeratkan silaturrahim antara satu dgn laen, n after wat mcm2 suggestions, akhirnya kami ni semua sepakat la nk wat trip,gi Fayyum...sememangnya trip kn,smua diajak kn..kami bercadang utk relax2 together sama2

ingatkn smua ok je,sbb trip kn,sape x pena gi rombongan skola tu tipu la...punyela setting setting,skali tetiba timbullah mcm2 isu yg secara konfiden nye aku ckp 'nonsense'. (tp aku nonsense yg xde mslh,ni laen)


Persoalan yang timbul..

1) trip ni wat skali laki perempuan skali? yes, mmg kitorg nk wat skali. watpe nk bazir amek 2 coster padahal 1 bas yg besa cukup? satu bas skali2 ke laki perempuan? we say yes...n then diorg x setuju mende ni...diorg nk 2 coster laki satu perempuan satu. demi x memburukkn keadaan, pihak aku ckp 'ok,kite wat dua coster,beralah sbb malas la nk layan..diorg kn org besa...kita ikutla

2) bole x if nk wat trip ni, perempuan laen, laki laen, pergi tempat berasingan,tp skali la satu trip...aku kate ape ke sengal nye bdk2 ni, tu namenya bkn satu trip la...diorg nk pegi tempat2 bkn satu tempat skali...siap ade yg ckp "korg ni pg trip nk tgk tempat ke nk tgk pempuan?" weh klu kitorg nk tgk perempuan ,tu haa tetiap ari minah and laki arab hot2 and sexy2 dpn mata.korg tgk gak kn?...eh x korg x..korg kn org baek.sori2 :D

3)diorg xnk kluakn surat 'X' (aku tatau ape name surat tu sbnrnya).surat tu utk safety la if kne tahan polis,coz bdk2 ni ade yg visa mati.biasela Mesir kn,darurat...so kami dgn cara baek mintak la diorg kluakn surat, tp diorg xmo..dh punya baek la kitorg inform nk gi kt diorg..tp xpe, kita dh mintak baek2 org xmo bg,kita mintak Dr Nesreen or Dr Said..(tercabar diorg disitu sbb kitorg x taat)


::: Tu la antaranya...n now u guys use ur power without any reasonable reasons..let me broaden the spectrum so all the readers here can get my point (tuka bahasa inggeris yg hancus atas dasar menjaga bahasa aku drpd mencarut x tentu pasal)


Counter Argument.

1) how what about ur sports day event b4, it was mix right? yeah i know girls and boys were separated at some point, but most likely they were mixing together, mostly with their colleagues... none action taken that day? maybe u didnt see it,or maybe u r blindfolding the eyes.girls cheers like hell at the night, even the so called gud girl did that? haha..whos prog? ur program...

2)how about the buses that u were taking when u return home during Raya or any other occasion, do u mind to check the list of passengers 1st before departure to see if all are the same sex as u in there first? "ooo my god,there's two girl at the front seat", do u change the ticket and wait for a bus with all the guys in there? huhu...see stupid right?..they want us to have 2 buses,guys and girl.do u think there is a rule stated that we had to sit in the buses pairly 'guys with girls' hey,i will be the 1st that object that..kitorg ni xla jahil mana la.

3) how about the 'kenduri', wedding or any occasion in ur hometown, where ur neighbors and frens are there talking and mixing with each other?in the good way u say? so do us!!!! with ur close frens,i'm pretty sure u hav one.even with sedara mara. urselve got involve in that, dont u? why dont u advice ur family and best frens 1st b4 doing dis to us? u know that too right..? BS guys, BS..

4) what about ur Musyrif system and all that?yeah Musyrif system is a good way to follow,just how it runs makes me wonder.do u think i dont know about ur good'Musyrif? they r flirting too,dont u think i know about this? haha. just because it was already marked 'maksiat' on our forehead, u prevent us to do this trip?? but when it comes to u, it's 'pahala'....there is no justice, so how come u said u follow Islamic way instead?

5) u guys go to Sinai without any problem even with girl,and that's okay? yeah Musyrif,again and again. 30 girls with 3 guys can? then why 20 guys and 30 girls cant? do u think we want to do all the bad things?.we are islam too. YOU CAN DO ALL THE THINGS THAT WE CAN'T ? wow,then i want to join ur organization! pretty cool to get this immunity...

6) there are THOUSAND of things that i can state right here,but i think it's enough...or should i add more? :)


Remember guys, Islam is not just in certain occasions

we are islam in all aspects of life...i know i cant follow it completely, but can u? i'm sure u r not, coz we are 'umat akhir zaman', not perfect. but we shud try right? so in trying to do this, u guys as the elected student shud show us example,so that the student under u will follow...but u did the same thing too? so how can u be the example to others?

think guys, think!! it's all i want.

90 comments:

This comment has been removed by the author.

9 April 2009 at 09:29  

This comment has been removed by the author.

9 April 2009 at 09:42  

simple...bdk2 kt sini ada 'bodo' sket...senang ckp...so kita sabau jer ar...diorg sapa kita nak follow...ingt hebat sgt ker...xpyhhhhhhhh...

seriously...aku x penah respect bdk2 tu...aku xpenah ada rasa hormat sket pon kat diorg...aku lansung xpnh anggap diorg tu penting...dey all totally nothing to me...

9 April 2009 at 09:49  

betol2! datang egypt pun nk blaja MEDIC n NK KNAL2 with each other guys n girls ofc bukan 'ASING2'... bukannya datang egypt ntuk ikot cakap diorg...who r they anyway? ini egypt negara diorg ke nk kene control semua benda?

9 April 2009 at 10:11  

pabila acap bersuara

9 April 2009 at 10:30  

btul2. dorg buat ape smua elok. kte buat smua xde yg elok. mmmc pun dorg nk control. penyibuk. nk meneraju la konon.. x yah la.. org x ske pun! disebabkn prangai dorg yg overrrr xkasi tu x kasi ni tu lah... pcm kne ban. padan muke!!!! tau ar korg tu bwh pmram. salah satu agenda pmram nk masuk line budak medic cmtu ar. nama konon2 pcm. perubatan cawangan mansurah konon. tp hari2 kasi tabloid sikittt pun xde sentuh isu perubatan. smua islamic. at least kalo ye pun, ckp la skit pape psl medic utk cover. bnde tu pun nk kne ajar ke.. igt pmram tu best sgt ke. pirrrrrrraaahhhh! tu pun kne ban. loserrrrrr. dah la sibuk2 je nk kasi kesedaran kt org. yg ntah pape lak tu. org dh ckp x nk pun still nk paksa2 org join. x malu ke. igt ni asrama ke? mrsm ke??? smua bnde kne ikut korg? korg warden ker?? gile x ske pcm!!!!

9 April 2009 at 11:05  

mari sign petisyen mmmc kuar PCM...without MMMC PCM lembab...

9 April 2009 at 11:09  

mak ai...ganas nye...sapa nie si Anonymous...haha...rilex2...mak ai...brani nye...dik ko jgn hentam2 org dik...haha...ko dok kt mansoura tau...kalo kt malaysia xpe...haha...lex2...wat ngucap...haha

9 April 2009 at 11:16  

mcmna tau i ni adik. ala. kantoi lak. masalahnya dorg terlalu menyibuk xtentu psl. cam korban ritu gmn yg nk wat dorg pun tegegeh gak la nk masuk cmpur ltak nama dorg kat situ. mcm dorg yg ketua.. n dorg la konon2 yg berkuasa. tp dorg mmg camtu. apa2 pun yg org tubuh kn or occasion pape pun, mmg x sah la if dorg x masuk cmpur. so. sapa yg lemah tu main tunduk je ar. bile tunduk dorg lg ar tekan.. xleh ikut sgt pcm ni.. musyrif dorg tu laki sorg. pmpuan 6,7 org. musyrif jln dah la sebatu kat dpn. mcm la boleh protect if girl kne raba kat blkg pun dia x nmpk pape. dh la sorg. if arab laki dtg 2,3 org, sure kecundang gak. boleh ke die nk lwn. dh ar arab besar n gmok. lg 1, trip tu dorg x kasi wat sbb konon2 cam menggalakkn maksiat ann.. tp kalo la budak2 mnchester ni gatal2 sgt mcm pcm anggap tuh, xyah tunggu trip pun boleh jer kt mnsoura. lgpun bknnye g tmpt yg cam hurgada or sharm el sheikh ke. g tmpt cam al fayyoum tu pun nk bising.my parents pun ckp nonsense!! x cool lgsung. if cmtu, rasa2nya pcm ni if dorg leh asingkn penduduk bumi ni. sure dorg nk wat laki duk kat kutub utara. pmpuan duk kt kutub selatan. so asing2. senang skit, x yah campur.

9 April 2009 at 11:35  

assalamualaikum...

harap smue shat ye..erm act agak terkejut post kali ni yan..pandai ko yan..hehe

1st-terime kasih atas teguran tu..aku amat hargai..cume aku harap klu korang rase xpuas ati ng PCM ke ade masalah dgn PCM ke..sile la jumpe aku..selagi aku ade kuasa ni ye..so bleh la aku buat sesuatu tuk kebaikan bersama..
n aku hrp sgt2 tuk jumpa yan..nanti aku free aku call ko ye..tanye ko free tak..then kt bincang..moga2 hati ku tenang n hati mu jua tenang..

2nd-aiyya..kpd anonymous..berat tuduhan kpd PCM tu..PCM ni PCM la..bernaung bwh JPMK bknnya PMRAM..huhu..

3rd-aku suka fenomena gini..bebas utk bersuara..n berani kemukakan pandangan..cume aku hrp korang tak timbulkan benda2 fitnah ye..takut2 jd dosa plok..

4th-tahniah asrap..ko jd hero tuk meredakan keadaan..huhu..teruskan usaha ko acap..

ok..maaf ye klu ade yg terkasar..

salam ukhuwwah..
muhammad izzat b md kamal,
pengerusi PCM 08/09

9 April 2009 at 11:44  

erm...mmmc bersuara itu fitnah. tuduhan ikut trip menggalakkan maksiat tak pulak...erm bagus ni. sekali lagi dibuktikan post ni ada betul lah...

9 April 2009 at 11:49  

salam.maaf nyebok dlm `my nonsense blog`ni.1stly,kiter bicara smbil memerhati ye?ambik kisah,kalau dlm mansourah ni pon,xyah tggu trip pon,ada jgk yg akan kuar bersama,even SAMBUT BIRTHDAY sesama pon ada.apatah lg bile kat fayyoum.niat asal,sume kata nak vacation sesama,enjoying together-gether,tp apa yg dirisaukan adalah bila mana ada certain2 individu yg amik peluang ni ntuk `bersama dgn yg tersyg`.org kata,mencegah lebih baik dr mengubati,kite sume bdk medic rite?dimana ISLAM korang dlm occasion2 cmni?mengaku ISLAM,tapi MENGAMALKAN APA YG ISLAM SURUH?

lg,masa hari sukan tu,ingt mmg sengaja suruh-bercmpurlah wahai ikhwah akhwat,kerana hari sukan ni jela yg kiter bleh cmpur gaul.[ada ke kuar statement cmtu?].bkn x tegur,bkn xckp,bkn xstate.cmne?korang jgn jadi narrow-minded sgt la,bnyk je program yg cmpur ikhwah akhwat yg dibenarkan dlm islam.

pasl akhwat sokong2 tu,zaman Rasulullah dlu,Aisyah r.a sndiri penah menyokong org arab yg ngah main pedang,n berada kat sblh die junjungan besar kita,Rasulullah.dlm kes hari sukan tuh,elakkan menilai pkara yg xsalah jadi slah.bkn nak kata kitorg ni baik,tp berusaha ntuk jadi baik n lebih baik.

pasl mushrif tu,kalo btul ada yg cmtu,n ko kenal sapa yg wat cmtu,tegurlah..kalo xberani tegur,buat aduan kat pihak yg bertggjwb pasl mushrif tu.slama ni,xpenh lg aku tgk `our mushrif` tu flirting during jadik mushrif.

skrg ni,tlg la fkir dlu pasl apa yg ditulis ni..n ingatlah..ORANG YANG SOMBONG ADALAH ORANG YG APBL DITEGUR,MENCARI KEMBALI KEBURUKAN@KELEMAHAN ORG YG MENEGUR.

x ada manusia yg perfect...tp kalo nak tunggu perfect then bru boleh tegur org lain...smpi bila lah nak tunggu tuh...ISLAM ADALAH AGAMA YG MENGGALAKKAN SALING TEGUR MENEGUR,NASIHAT MENASIHATI,AMAR MAARUF NAHI MUNGKAR....

P/S for pian:hipokrit sama ngan munafik dari segi maksudnya..pengertiannya.sape kite untuk menghukum org lain sbg munafik...even kalo kite nmpk org lain buat salah..jgn anggap diri kita lg baik dr org tu..sbb mungkin org yg wat salah tuh lg baik dr kite...


P/S utk asrap:please mind your words...dalam budaya islam tiada amalan bekata/bercakap dengan kasar

sekian,wassalam

9 April 2009 at 11:56  

tujuan aku tulis blog ni bkn nk cari gaduh ke ape,aku nk korg fikir...fikir gunakn akal fikiran korg tu utk wat decision yg seswai dan bermanfaat.

think guys, think!! it's all i want..aku just kesal,kesal dgn pandangan buruk korg kt kami2 ni...kitorg ni xla jahat mane,x perlu la smua tu di label x betul..

kecik ati aku cmni...kitorg nk gi trip pn jd hal...yg selama ni mcm2 jenis manusia perbgi tahun, agen2 laen, gi trip sane sini...x pulak korg halang,elok je diorg gi..bile tiba kitorg ni je,smua jd x kena,adeh

xya la jumpa aku jak,xde manfaat ko jumpa aku.ko jumpa smua bdk2 laen lg baek.aku nihanya sekadar menyuarakan rasa ketidakpuashtian je..

udah2,nk gaduh gi maen jejauh.aku nk suro korg fikir! fikir!

"berfikir seketikan lebih baek dr smyg sunat 1000 rakaat" kn2?

slm

9 April 2009 at 12:03  

woiiii...haaaa kan aku lak dah kena...haha...adusss...ntah ape2... tahniah pokjak kamal yg bijak meredakan keadaan...kpd yg sound aku tu...ko mmg xder adap! (adap bukan bahasa kasar yer harap maklum)

dah2 jgn gado2...adussss...nie ler masalahnya blog nie...haha...

9 April 2009 at 12:06  

kate berani...tapi guna anynomous apahal...kalau nak tegor kita salah gunalah nama betoi...cakap serupabikin...lah bro.anynomous booooooooo.....

cakap kita tak terima teguran..yang ko pi post marah marah pun tak terima teguran apa...piiirah...

9 April 2009 at 12:06  

aku benci Pee See M

9 April 2009 at 12:07  

P/S for pian:hipokrit sama ngan munafik dari segi maksudnya..pengertiannya.sape kite untuk menghukum org lain sbg munafik...even kalo kite nmpk org lain buat salah..jgn anggap diri kita lg baik dr org tu..sbb mungkin org yg wat salah tuh lg baik dr kite...

yes!!! (gotcha~) :)
ni reti plak,hehe.pusing2 je ayat korg ni,last2 mkn blk diri tu

rilex la anonymous,ko jgn anggap aku as an organization, ko anggap aku as org perseorgn..ade mslh x aku ni? cube ckp sket...if ade gitau la,if xde,diam sudey ye.

kokye pn gitau la nama tu.x manis btul guna anonymous.contohilah pokjak tu haaaa,ok?

tq :)

9 April 2009 at 12:17  

cane ko tau aku bro? aku girl la! malu je...aku x nk ar tulis nama. nnt pcm dtg cari lak.. pstu dtg rumah bg nasihat2 yg aku dh tau.

9 April 2009 at 12:24  

Assalamualaikum
Sollu ala nabi...

Ingat Allah Hati Menjadi Tenang...

9 April 2009 at 13:32  

haaa dgr tu...istighfar bebanyak,ade gak manfaat...

9 April 2009 at 13:39  

any other comment?
xya segan2, feel free to spit it down here...

mende2 cmni mematangkn fikiran kita kn...

9 April 2009 at 14:10  

apa gaduh2 ni...tak baek tau. Jom budak pompuan semua tinggal dirasat, budak laki semua tinggal gamaah. Atau vice versa...kan best tu.Ada jugak kawan kak dk. Haha...Isk3 bebudak ni. Kan baik tinggal dirasat, tenang dari 'anasir kurang menyenangkan' (AJK Promosi Perumahan Dirasat)

9 April 2009 at 14:36  

pasl akhwat sokong2 tu,zaman Rasulullah dlu,Aisyah r.a sndiri penah menyokong org arab yg ngah main pedang,n berada kat sblh die junjungan besar kita,Rasulullah.dlm kes hari sukan tuh,elakkan menilai pkara yg xsalah jadi slah.bkn nak kata kitorg ni baik,tp berusaha ntuk jadi baik n lebih baik.
to anonymous make sure dalil ko pakai ni boleh bwk hujah ke x,sahih ke daif.jgn main pakai je.

hahaha dak cap kn ko dah kn hempuk.padan muke ko dak cap.hahahaha

9 April 2009 at 15:22  

eh apsal kekasih aku ada kt sini nie...haha...bahye nie...haha...

nie aku nak bidas nie
"ORANG YANG SOMBONG ADALAH ORANG YG APBL DITEGUR,MENCARI KEMBALI KEBURUKAN@KELEMAHAN ORG YG MENEGUR"
wah2 kemain capital letter laie...masalahnya kalo menda yg ditergur tu salah, takkan nak dok diam cam tunggul...n kalo yang menegur tu xdak guna akal sblm menegur...takkan kita nak terima je bulat2 kan...mesti la kita membantah...btol x...dgn niat nak kasi org yg menegur tu ada akal sket...jgn hanya pandai mengguna ilmu agama tanpa berfikir...kerna ia akan memcemarkan ilmu tersebut kalo diguna dgn xguna otak...haaa nie x kasar eh...nie ayat ada dlm kamus...jgn ada p/s utk aku laie...haha

"niat asal,sume kata nak vacation sesama,enjoying together-gether,tp apa yg dirisaukan adalah bila mana ada certain2 individu yg amik peluang ni ntuk `bersama dgn yg tersyg`
kalo cmtu sila lah kenselkan semua prog PCM cam hari sukan tu...sbb time hari sukan tu berlambak yang dok bersama org yg tersyg...sapa la nak tanggung dosa tu yerk...apa yg spesel sgt hari sukan tu sampai xder org yg bersuara psl nie...so pasnie pastikan xder prog2 PCM cmtu laie yer sebab mencegah laie baik dari mengubati kan...

"korang jgn jadi narrow-minded sgt la,bnyk je program yg cmpur ikhwah akhwat yg dibenarkan dlm islam."
actually...semua komen ko tue ibarat ludah jilat blk...or palit najis ke muka sendiri...sbb sapa yg narrow-minded skang nie...haha klakau2...

adussss...jd ker x trip nie...kalo ada yg bising2...kita bwk la skali org tu sbg pemantau...pastu kita layan la dia cam kita layan ceroj...bau dia ada akal...tau langit tinggi rendah...hahaha...gurau2...hehe

key la...daaaa :-P

9 April 2009 at 16:00  

wuu.. :( npe ttbe sedey..xsuke org gaduh[org islam gaduh ssme sndri]..

kpd yg m'negur,tq n kpd yg ditegur,terima dgn hati yag tenang.okeip,klu mnde yg ditegur tu xbtul mmg btul bulih jd fitnah,tp jgn jdikn tegur menegur ni jadi p'tengkaran.
[n klu mmg ade wat slh n pihak tu xnk m'ngaku..serahkn kpd DIA.tggungjwb kte,menegur n m'cegah dgn daya yg kte ade.DIA yg lbh b'kuasa..kn2?]

perbetulkan niat,bersihkn hati jiwa n fikiran..insyaallah everythin' will be ok.. =)

klu semua betul2 ikut islam, tidak ada istilah p'tengkaran ssme sndri terutama ssme saudara islam. ISLAM= SELAMAT+AMAN

cube fikirkn..msing2 dh matang.
org kafir kt lua sne tgh sronok tgk kite tgh b'tengkar..ye kn?ag senang diorng jtuhkn kite.
malulah dgn diri sendri n perbetulkan mane yg blh diperbaiki

Its never too late to realize sumthin’ n it’s never too late to regret n to make a change..
Faith is juz believing sumthin’ bhind urself,lyk hope n love
Its nver to late to realize wuts important in ur life,so fight for it!~ =) smngt2!

Allah sygkn kite n die gariskan jalan yg terbaik utk kite..
how bout us,do we luv HIM?

sajak yg imn nk shre,kwn imn wat
[hari demi hari ,
Langkah disusun di sisi
Dengan harapan dapat di isi,
Tapi dengan apakah perlu dipenuhi
Adakah dengan hasrat al-hawa yang tiada mati
Atau dengan panduan wahyu-Nya agar diri diredhai

Wahai diri yang selalu sepi,
Kerna tiada usaha mahu mengisi,
Bukalah kelopak mata dari nyenyak mimpi
Basuhlah hati dengan tangisan di pipi
Yang mengalir sebab terasa jauhnya diri
Bukan kerana impian dunia yang hilang sebentar tadi

Wahai pemilik mulut ini,
Yang sering mengatakan perkara yang jarang dilakukan diri
Menegur mereka seolah diri bersih suci
Tetapi hakikat diri sendiri tiada mahu peduli
Persoalkan lah diri dan hati
Mampukah diri bertawajjuh dalam mahkamah Ilahi
Atas kesalahan tiada buat atas teguran tadi
Dalam tindak tanduk sehari-hari

Muhasabahlah diri sendiri wahai diri
Yang akan menutup mata sebentar lagi
Dan tiada bangkit untuk kesekian kali]

wallahua3lam.

[sori klu de pape yg imn silap n slh] =(

syg smue lillah
-ieman-

9 April 2009 at 17:06  

almk..cm pjg la plak komen imn,cm post blog lak..malu2 ="] sori pian!

9 April 2009 at 17:11  

Tabik spring la Yan.
Sokong ko punya hujah.

9 April 2009 at 17:27  

haaaa nie apa gado2 nie...haha... iman jgn gisau dak2 nie gurau2 jer nie... no heart feeling pn... saja tuka2 pandangan... tp bler jumpa baik jer sume... hehe... cam org melaka la lebey kurang... kemaen cam nak gado bler borak2... tp sbnarnya tu la kemesraan...hehe...

world peace!!! :-P

9 April 2009 at 18:58  

chill bro!!!
your post kinda harsh
but i do think this is good
4 evrybdy to think...
this is not a big issue
jgn sampai putuskan ukhwah sesama islam sudeh...
yes people can NEVER be perfect
so both sides..think ur opinion twice
at the end u will see the pro&cons
just my 2 cents aite
sama2 muhasabah insyaALLAH
peace!!

+tHe oNe n OnLy+
wUnAn

9 April 2009 at 22:27  

Assalamualaikum wbt.
Rileks Rileks Rileks.

Kepada saudara seangakatan PCM :-
1.Ketahuilah bahawa kami juga mendapat pendidikan agama yang sama seperti kalian.
2.Ketahuilah bahawa kami bukannya menganjurkan Sex Party.
3.Ketahuilah bahawa Exco anda dari PCM pun ada ikot skali.(x boleh jadikan dorg pemantau PCM) ?

4.Ketahuilah,dari segi kepimpinan,kekhalifahan,anda sudah Gagal.

Kepada saudara seangkatan MMMC,

1.Ketahuilah anda itu matang dan bijak menangani nafsu amarah.
2.Ketahuilah bahawa anda adalah anda,anda bukan sapa-sapa.


bla bla bla.
Regards,
Mohamed Sidek Bin Ali,
TeraDos Technologies.

9 April 2009 at 23:56  

ni kenapa gaduh2 nenh? xpyh gaduh2 lah..cari jalan penyelesaian yg terbaik sudah..kpd pcm atau hisbah ke ape2 ke..xpyh lah nak buat mcm nie..budak2 ne pergi bkn nk buat macam2 pun..saje2 nak eratkan silaturrahim..
acap dia bising tu sebab dia xdapat bawak orang kesayangan dia..sebab tu dia nya berapi lain mcm sket..haha..

10 April 2009 at 01:10  

hahaha..pcm pcm pcm..
korunk nie..sebenarnye matlamat ape r??
aku tgk sebok nk mengkontrol je lebiy..
da satu satu.. ko nk amek...
pikir r gak..
yg si pyan post tuh..
aku rase ader btol nye..
smpi melampao nk buat asing asing trip..
abes tu..class ust salman tuh..pehal buat satu umah..
x kisah r laen bilik..laen kali buat je pompuan kat dirasat..laki kat talkhah...br x nmpk langsung each othr..
plus: mmg sgtlah melampao tuduh org asek nk usha pompuan je..adoyai
tolong la..nature kot..sndiri pandai la jage pandangan sndiri..
pikir r dari semua subject..
islam ni agama yg mudah..sbb tu ader rukhsah..
jgn pikir kalau pcm x buat camni nnt namer pcm buruk..
tp kalau pcm buat xpe..sbb kononnye ahli pcm mmg baekkk belake n gerenti la tkkn buat bnde2 negative..
lagi pon baru gile kot..mmmc bawah pcm..da jd camni..
camne nk dpt pengikot weyh??
ko ni...
manusia bnyk jenis....
ketua kne taw nk handle sume jenis..
laen r ayam jantan..dier ketua satu group ayam betina..
lawan pon ayam jantan..
so xde beza r..counter attack pon same je care..
tp we`re human..strategy pon kne r lelain..
we have brains to differentiate wuts right n wuts wrong..
we have desire to follow wut we like or dont like..
so pikir balik r..
kalau nk set up the rules pon..logic la sket..
i wont be surprise if one of pcm actually will make a all male or all female country one day..:P

10 April 2009 at 01:32  

huhu post ni kinda harsh ke?
xde gak..sape makan cili terasela pedasnye. hehehehe. :D

btol la ape pian wat ni. kalau pian xwat sampai bile2 pun org senyap je. we have the rights to say about what we dont like too. betul ape, nak ikut ikutla.xnk ikut dahla. wajib ke kene ikut pcm?

under jpmk ke? ooo. ala kalau under jpmk pun, atleast saya rase penubuhan pun nak tolong ape yg patut untuk students medic n ape2 hal kaitan or issues about perubatan or masalah2 students2 sini. ini macam x je. mcm xbnyk kaitan ngn perubatan pun. bnyk mcm untuk budak yang mcm ambik bidang pengajian agama adela. memangla xsalah tp ntahla. nama lagi PERUBATAN cawangan MANSURAH. PERUBATANNN. nak saya boldkn ke word tu? urus psl students n perubatan or anjurkan aktiviti sama-sama dahla. biar semue knal n do everything together bukan wat lain2. laki kt ujung bndr girls kt ujung bandar.whats that? n oh penubuhan PCM untuk HALANG aktiviti budak2 ke? well dat is so wrong. duduk dlm tempurung lah kami cani.

think what is right and what is wrong. bende kecik je just ntuk gi trip bukan g CLUBBING yerp.but u guys make it complicated for us. how r we going to respect u guys??. tengok org2 comment pun da cukup selama ni semue org senyap je.

tolong lead a normal life. ini bukan negara korg nk handle sume bende. or nk kasi yg ni xleh yg tu xleh. kitorg pun manusia gak.nk gak wat macam2 n nk knal semue org xkira guys or girls. bukan dtg sini nk duduk under ur nonsense rules. xlogic. xlogic. rules are rules bt ur rules were too nonsense n yeap, not matured i guess. please be wise n logic. go pian.! :D :D :D

pian bukanla nk cari gaduh. die ckp what he thinks whats right. n he want u guys to think properly too. pikir yg logic skit.

10 April 2009 at 02:11  

huhu post ni kinda harsh ke?
xde gak..sape makan cili terasela pedasnye. hehehehe. :D

btol la ape pian wat ni. kalau pian xwat sampai bile2 pun org senyap je. we have the rights to say about what we dont like too. betul ape, nak ikut ikutla.xnk ikut dahla. wajib ke kene ikut pcm?

under jpmk ke? ooo. ala kalau under jpmk pun, atleast saya rase penubuhan pun nak tolong ape yg patut untuk students medic n ape2 hal kaitan or issues about perubatan or masalah2 students2 sini. ini macam x je. mcm xbnyk kaitan ngn perubatan pun. bnyk mcm untuk budak yang mcm ambik bidang pengajian agama adela. memangla xsalah tp ntahla. nama lagi PERUBATAN cawangan MANSURAH. PERUBATANNN. nak saya boldkn ke word tu? urus psl students n perubatan or anjurkan aktiviti sama-sama dahla. biar semue knal n do everything together bukan wat lain2. laki kt ujung bndr girls kt ujung bandar.whats that? n oh penubuhan PCM untuk HALANG aktiviti budak2 ke? well dat is so wrong. duduk dlm tempurung lah kami cani.

think what is right and what is wrong. bende kecik je just ntuk gi trip bukan g CLUBBING yerp.but u guys make it complicated for us. how r we going to respect u guys??. tengok org2 comment pun da cukup selama ni semue org senyap je.

tolong lead a normal life. ini bukan negara korg nk handle sume bende. or nk kasi yg ni xleh yg tu xleh. kitorg pun manusia gak.nk gak wat macam2 n nk knal semue org xkira guys or girls. bukan dtg sini nk duduk under ur nonsense rules. xlogic. xlogic. rules are rules bt ur rules were too nonsense n yeap, not matured i guess. please be wise n logic. go pian.! :D :D :D

pian bukanla nk cari gaduh. die ckp what he thinks whats right. n he want u guys to think properly too. pikir yg logic skit.

10 April 2009 at 02:11  

uuuu,mcm2 pandangan....
good to hear that...

any other thoughts?

"think guys, think!!!
that's all i want"

10 April 2009 at 02:23  

dari korang dok pikeh pasal benda nih..baik kita gi solat jumaat..pastu masak ayam kurma + nasi tomato..makan lagi baek...

kita makan2 enjoy..biarkan PCM susah2 pikeh... lai2..

10 April 2009 at 03:02  

:) ok dh abes smyg...smbg la blk :P

10 April 2009 at 03:55  

bile hari kedua, org dh x panas sgt.. dh reda dh.. semorang dh diam je... :P

10 April 2009 at 04:03  

marah watpe nk berpanjangan...x elok la nk marah2 ni..

tp jgn lupe,hatred ni susa sket tau...jgn sampai meletup nati ye...

rajin anonymous lawat blog ni...tq2 :D

10 April 2009 at 04:14  

HUH!!! TRIP BATAL KER???
OK FINE...WATCH OUT TO GUYS YG CARIK PSL TU...HAHA...I DONT GIVE A DAMN MAN!!! SERIOUSLY!!!

10 April 2009 at 04:29  

huh?? xjadi ker? adoiyai...kecoh ar..xde slah pun trip nenh..macamni susah ar..lepas nie jangan datang aktiviti yang ade laki ppuan ar..kelas ustaz salman pun xpayah..!
ingat kan ade post nenh,dapat ar diorang pk2 kan..rupenyer xjugak..adoi2 . .

10 April 2009 at 04:53  

pe susah...
pehal nk lak pcm nk sebok..
bkn besar sgt pon kne ikot..
langkau dier sudey...
manchester family bkn sume malaysia pon..abang zakaria comel kan ader..
hehehe..
tp kiter boleh je buat trip sume malaysia manchester...
oOoOohhh mama nesreen chayunkk...n baba said...tgk ni Please Call ME..@ PCM..nyibukk je..kte nk berfamily tripppyy

10 April 2009 at 05:13  

o.. hehe. mesti la anonymous rajin... mmg x ske if org mengacau n cam tuduh mcm2.. tgk pmpuan la ape la. mcm la die tu x.ni dh comment ke 4 tau. smgt2!!

10 April 2009 at 05:20  

nk knal leh?hehe
kinda cute la to meet u...hehe

10 April 2009 at 05:31  

Bleh je..wink2.

10 April 2009 at 05:48  

wink2 (menandakn anda cute)

mehla dtg jumpa,ckp bole reti,jgn risau,aku ni sopan orgnya...xmkn org..x caya tanya bdk2 laen...

kita duduk,kita discuss..ok?
simple je mende2 ni,cuma korg mencomplicated kn keadaan

wink2 (nk jd gedik gak) hehe

10 April 2009 at 05:51  

ai.. yg wink2 tu bkn anonymous sbnr k. gedik tul nk mnyamar2. kte dh slalu jmpe lar carode. t jersy 22 marah plak. :P

10 April 2009 at 06:07  

tktau cmne nk menyampuk..
Tktaula apa yg korg bincang ni ..dr sudut politik, sosial atau agama ..?
Mungkin ada kot tiga2 tu ..

Tp klu aku ada kt tempat korang ni rasa sakit ati gakla ..aku dh la suka buat trip sendiri jln2...

Kitorg budak kt Jepun, ada byk persatuan kt sini...ada independent (yg kaitan agama) ada yg under embassy.
Tkde la plk dgr gado2 ..mcm ni ..sume ok je ...
Sampai asing2 laki pompuan ni dh tahap gaban gakla ... Karut ..tak rasa macam balik kt Mozac ke ? haha ...dicontrol oleh budak2 pompuan BADRI

Tapi dlm byk2 saranan PCM tu ..aku mmg sokong yg dating2 tu la ..aku benci gak klu dua org yang tak tahu malu ..mengomel2 depan org ramai...serius meluat ..nk jmpe pn blh ..tp tkdela nk ngengada...si pompuan mcm bg offer kt si lelaki la plk ...
Tp klu nk cegah benda di atas ni ..tk yah la smpai nk batalkan trip ...umpama marahkan Pengetua ..sekolah dibakar.. abis org lain nk blaja kt ne ? eh sorry eh ganggu politik korang ..

Korang duduk dalam negara Islam ..korang patut bersyukur...kita orang ni ..duduk dalam negara orang yang tak percaya pada agama ..tk tau pun pasal agama2 ni ..payah ..nk explain pn payah ..tp alahamdulillah.. diorang respect org yg ada agama..
Lagi satu yg datang Mesir pn aku rasa latar belakang agama korang pn bukan calang2 ... cuma satu je ..kalau korang nk dakwah kt orang muda ni ..korang kena ada cara baru ..bkn main larang2 ...korang dengarla ceramah Dr Asri ...byk yg korang blh belajar.. aku pun tk pandai sgt ..tp bak kata Pian..Think and bg suggestion

Anyway Pian..cara ko tulis entry omputih tu cm Che Det la haha !!! Ayat pn lebih kurg sama ...ok tima kasih ..

P/S : Kat Japan especially Tokyo ada gerabak khas utk perempuan pagi dan petang ...masa rush hour utk elakkan sex harassment XD

10 April 2009 at 06:38  

yan nick Anonymous sumer org leh guna lar...rasanya yan silap Anonymous nie...

10 April 2009 at 07:38  

apa nak wat samurai. kami hidup dlm tempurung.

satu tempurung lelaki satu tepurung perempuan.

dunia kami asing2. :) terima sajela.

nanti saya da jd doktor kene wat klinik name die

1) klinik tempurung lelaki
2)klinik tempurung perempuan.

:D :D

xleh campur. nnt pcm serang. takut. yeyy

10 April 2009 at 08:12  

haha mcm2, moga setel cpt2 la ye, xm da dekat ni =)

eh Gilli ade ugak, lame gile x nmpk ko on9 hehe

gudluck ye admin @ yan

salam alayk

10 April 2009 at 09:18  

emmm.. best la duk mansurah ni.. ade byk isu hangat...
bru je habes isu isma.. bnde bru plak timbul.. bukan ape
sume ni wat kite celik, bukak mata, bukak minda, kepala sume hitam, hati laen2

aku nk komen skit ah sbb yan pon suh kite pikir.. komen aku xbrp sgt bole diterima bole ditolak

Aku xphm gak nape pcm xbgi wat trip ni. adakah atas reason xleh campur laki prmpuan semata2? kalau nk tgk ade gak aktiviti2 pcm yg wat sekali laki n prmpuan (mcm komen2 yg disebut di atas)... dan exco2 pcm pon ade yg join trip tu. boleh la kawal keadaan.. tp aku rase xde la mmmc nk galak campur2 pun spnjng program.

so, pcm kne jelaskan betul2 reason diorg xbgi wat trip ni. adakah sbb kt fayyum ade waterfall, takut laki campur prmpuan? (btw, waterfall ade 2, aku dh gi dah.. walaupun air kotor tp best la gak) adakah sbb2 lain yg kite xnmpak? keselamatan? atau adakah sbb campuran laki n prmpuan semata2? sila jelaskan...

and kalau korang nk tau, aku ade gak tanye dak2 exco pcm ni... korang nk jdi exco xthun depan? and kebanyakannye mestilah xnak,sibuk,nk stadi.diorng pon trpaksa jdi exco sbb undian anda semua... so, kesian la kt diorg... diorg pikir yg trbaik utk kite? huhu..

thats all i wanna say... jom kite stadi lak... exam dh dekat :(

10 April 2009 at 10:14  

Ok...Fayyum here we go. Lepas tu budak2 study...akademik penting. Nasihat study bukan je kepada yang nak p Fayyum, bebudak yang kuat mengkritik kah, mengumpat kah...memasak kah, mem blogkah...apapalah. Buktikan, anda pengkritik yang cemerlang dari segi akademik...bukan dok mengkritik 24 jam.

10 April 2009 at 10:40  

dow..ak r wink2 tadi..
memang r sume orang leh jadi anonymous..
hmmm.k r.

10 April 2009 at 10:44  

JackkkkkKkkkK...
aku ada jaa...aku berselindung dibawah tempurung PCM ja...saja..aku pentingkan keselamatan aku..so xdala ko nk lancarkan perang kat aku...atas sebab itu aku mengambil benteng aku benteng PCM...miahahahaha...

10 April 2009 at 12:26  

hahahaha..btl tuh..jangan tawu mengutuk jer tp akademik ntah ke mana..biar macam mana hebat pun halangan or apa2 orang cakap pasal kita,buktikan dengan akademik..biau dapat mumtaz!! (kalau dapatlah) jangan lg orang wat kita macam2 ni ,kita lemah..jangan! depa dok tgk kita ni macam jahat an..tunjuk an,kita xjahat mana..jgn mengiakan apa yg mereka kata..ni nak exam..focus ...post ni mmg bagus utk aktiviti selingan sbb blh membuka minda anda..

10 April 2009 at 12:32  

dh2...gi sambung study
smua pndgn org aku dh kumpul...
n aku digest sndr utk muhasabah diri ni...

pada yg pg trip,siap2 la ye..2 jam lg kte gerak...

btw,sori if ada terkasar bahasa..aku tulis bkn utk mengeruhkn keadaan,just nk mengajak kita berfikir seketika tentang isu2 yg timbul ni...

daaa~ end

10 April 2009 at 19:26  

its ok pian..myb dis is ur way 2 xpress ur feelings n its very2 brave of u,'seyes'..plus its not wrong 2 xpress 'em.way 2 go!

i really2 hope we cn try our best to evaluate ourselves[in other words,muhasabah2..hehe] semue pum kne try..p'tingkatkn dri m'jd lbh baik dri smlm.buat apa2,utk DIA..tnjukkn kte syg kt DIA.
isA HE'll help us along d way~ =)

jom setady steady2! smngt2~ (0_~)

P:S-trip td bes!

11 April 2009 at 17:10  

thanks la for all yg join trip...
harap2 smua seronok la ye

aku wakil penjual bakul kt fayyum ucapkn trima kasih byk2 sbb korg borong abes bakul2 diorg tu...ingatkn nk tempah bas laen sbb x muat,haha

sori if ade kelemahan spjg trip.harap2 dapat la mencapai matlamat dan objektif asal kita tu..

thanks once again.see u guys later.
salam

p/s: pg kelas ke x budak2 ni...hurm..

12 April 2009 at 00:47  

dngau cite trip fayyum pnuh dgn maksiat yer ker...erkkk... saja nak pedajal...hahaha...

mesti PCM malu sendiri kan dengan pandangan buruk diorg tu...sbb trip faiyum semlm xder lansung pencampuran seperti yg diperkatakan PCM lansung...huahua...tu la...tuhan marah nak pandang2 buruk kt org nie...jgn ingt diri sendiri tu baik sgt n org len sumenye x btol...ntah bler la PCM nak mintak maap kat dak2 nie ek...haish dibelenggu dosa la nmpknye...hohoho

12 April 2009 at 10:26  

salam semua ::

First & foremost,
suke rasenye nk petik one verse from our holy Quran ::

'Wahai orang2 yg beriman! Jgnlah suatu kaum mengolok-olok kaum yg lain, [kerana] boleh jd mereka [yg diperolok-olokkan] lebih baik dari mereka [yang mengolok-olokkan], dan jgn pula perempuan2 [mengolokkan-olokkan] prmpn lain kerana boleh jadi perempuan [yg diperolokkan] lebih baik dari perempuan yg memperolokkan... janganlah kamu saling mencela satu sama lain, & jgnlah saling memanggil dgn gelaran yg buruk. Seburuk2 panggilan adalah panggilan yg buruk [fasik] setelah beriman.dan barangsiapa tidak bertobat, maka mereka itulah org2 yg zalim.' [Al-Hujurat ayat 11]

begetar jugak nak susun ayat ni,but for the sake of everybody including myself, i think i was urged to do so..

minta maaf Nada ucapkan , because i owe that for all... puas Nada cari jawapan, xtahulah btul ke tak, just nk bg pendapat... Let say mak ayah kite xbagi buat smthing at the first place as a precaution, msti ade some reasons behind it, isn't it? tp kdg2 kite nk buat gak, tp kite wat tindakan berhati-hati sbb itu mak ayah kite.. eventho belakang diorang kite xpuas hati, monyok smcam..mulut muncung 20inci..haha... tp last2 bile fikir balik, acceptable reasons la gak.. ni pengalaman sendirik gak..

alhmdlah, good to hear after that, thank you to all...

just, myb we can check up on ourself too, ppl's mind are very2 falliable & selective... ppl come out with diferent thoughts.. Nada got mine, y'all got yours too.. So, what do we do?? check out on the above ayat Quran...

lastly, good luck for y'all... time2 nk exam ni kene ar lapangkan dada.. study comes first

-carteblanche36 ^^,-

12 April 2009 at 15:58  

bkn nk nyibuk
-ingatkn zaman sekolah2 jek sibuk hal ikhtilat nih
-sepatutnye alam kampus ni la blajar profesionalisme..tak kire campur ke tak, kite jadikannye ikut syariat
-dari situ mengajar kiter menjadi kreatif..
-hoho..korg balik malaysia..tak tau la...mst kata sana maksiat..sini maksiat...sana tak syarie..sini tak syarie...
-aneh ngan dak meset nih...

12 April 2009 at 23:38  

budak-budak mesir memang macam ni.
kawan-kawan saya kat Jordan pun tak macam ni.

-tak fleksibel langsung
-berfikiran negatif
-syak walsangka
-penyebab perpecahan

rugi sangat sebab korang tak unite.baik kau belaja kt UIA je rot.kurang2 UIA takla macam Egypt ni

13 April 2009 at 00:35  

erk..
tp dlm bebanyak komen ni kn,aku rase yg org malaysia ni la yg paling bersesuaian dgn apa yg aku cuba sampaikn...cool gila

btw sape aaa ko "org malaysia"
cm best je...buzz la aku kt ym later k...huhu

13 April 2009 at 06:06  

Askum warahmatullah.. rasenye perkara nih tak perlu dah kot di"melaratkan" lagi..

-same2 kite istighfar, mohon Allah lindung kite semua..

-Semoga dengan rahmat Allah kita dapat berbaik-baik semula..

-Semoga Allah kasihan kepada kita dan berterusan memberikan Nur 'hidayah' kepada kita..

" Rabbana la Tuzigh Quluubana Ba'da iz Hadaitana wahablana min ladunka Rahmah.. "

Salam Ukhuwwah buat semua.. salam kasih sayang dari kami.. Saudara seaqidah Ntum semua :-)

13 April 2009 at 08:00  

bro fir,budak2 ni je yg dok comment lg,aku dh suro diorg gi study,huhu
dah x jadi isu dah pn...dh abes pertukaran pendapat dh..so xde mslh dh pn.
everything dah kembali mcm biasa..

kem slm kt smua warga2 USIM ye..blaja rerajin.jgn hampakn mak ayah tu...

slm perantauan dari jauh..sob3

13 April 2009 at 09:31  

arsenal..go go arsenal..m.u sukkkkk...:0 dri hud kacak

15 April 2009 at 17:35  

bile bye brkate...go melake go...haha..pian lek2 r,pcm bgus ape,x baiklah wat cmni..hehe

15 April 2009 at 17:36  

bile syapiq brsuare..xtau la nk ckp pe..tp hrp2 unit hisbah jgn kcau sy lg ye..crik la klau dpt..hahhaha..come2

15 April 2009 at 17:37  

bile sito membuka bicara..ak support mans prog..ak kurang yakin dgn cara pcm..no offense..p/s..sape yg x puas hati,buzz bleyh,jmpe bleyh..mane2 lah,ikut suke korng..bak dtg!! salam syg dri rumah teruna

15 April 2009 at 17:42  

bait all star..ust salman..dtg r umah,da lame rsenye x dtg..hud da rindu...

15 April 2009 at 17:43  

bile bob bermadah...dtg tmpt org,bwk otak bkn bwk pisau..go go isma ///

15 April 2009 at 17:45  

bye..bob,agak2 r..kasar sgt dow..ko ni,nnt pcm tgok pe lak kt kite..

15 April 2009 at 17:45  

syapiq..biar r bob tu bye,ak rase die btul..ko xyah r nk bising2 bye..tali barut pcm..mcm beruang..

15 April 2009 at 17:46  

hud..alamak korng ni..lek r,bdak2 hud sume ni..xyah r nk ade perpecahan mcm P_M,hehe..p/s..i luv balqis..

15 April 2009 at 17:48  

sotd brkate..adik bradik sume,marilah rmai2 join pcm,bersatu kte teguh...

15 April 2009 at 17:49  

bob plak balas..xnk2 msuk pcm..ko bla r dri rumah beruang..nk kac mawi msuk..

15 April 2009 at 17:50  

mawi...i luv u bob..peace

15 April 2009 at 17:50  

leh chatting plak mamat2 ni...
diorg ingat ni chat room ke ape...

lame x npk korg...gi klas ke x?hahaha
tau la stay up smpi mlm study...agak2 aaa...

15 April 2009 at 18:49  

ini adalah ala2 macam kes rakyat biasa tak puas hati dgn BADRI mozac dulu2 jek ni. huhu. hi carode. belajar rajin2. cherry coke jgn lupa. :P

16 April 2009 at 03:31  

aah..kami x gi klas...
kami rajin blja...
ngahahah

18 April 2009 at 21:47  

salam bertandang

Hurm.. sori, isu nih mesti dah lama dah kan.. saja kebetulan berjalan menjenguk pemandangan.

PERUBATAN x pentingkan keperubatanan? hrm.. apapun.. musim2 xm nih dunloadlah TIBBians online http://www.mediafire.com/?mmqndrdmnnn

=)

26 May 2009 at 10:22  

hmm.. sedih gak bace kes kt tmpat ko nie karut.. to be honest, most of the things mentioned are short sighted.. in a workplace, how would you response to occasion such as Hari Keluarga, Rumah Terbuka, Kenduri2 and lots more? True we must be aware of the boundaries, but lets not makes things complicated and further frustrates ourselves, colleagues and in the end lose the appeal of Islam of which they are trying to portray in the first place. very counter productive. Similar thing had happen in most countries with Malaysian students. Lets grow up and take a step back to reflect.
Forgive me for my naivety.

2 August 2009 at 06:10  

salam, maaf mencelah,

1-program campur laki pmpn tanpa pantauan ni mcm2 blh berlaku. Yer, mungkin ia bukan party sex atau apa2 yg tak senonoh.Tp, klu kita mencegah sesuatu yg tak elok (ikhtilat) kan lbih baik. :)

2- Cuba tanya PCM ada option lain tak utk pergi campr laku pmpn?. Aku rasa klu ada pasangan suami isteri yg leh pantau tak jd mslh.

3- Rugilah klu kita beragama ISLAM, tp, benda2 tak elok kita bt. Ye lah kita blh ckp kita bkn ustaz. Tp, depan Tuhan leh ke kita ckp cam tu?.

4- Nape seorng muslim tak rasa nak menjiwai Islam secra penh?. Bila rasa diri kita jahat.. terus dgn kejahtn kita.. betul ke cara ni?.

5- Jom kita blajar apa itu ISLAM yang sebenar. Masa muda bkn masa enjoy! tp, masa mudalah masa yg akan dipersoal oleh ALLAH s.w.t.

6- Moga-moga kita tergolong dr kalangan mereka yang beriman dan beramal soleh. Bila kita nak berubah?. Sekaranglah!.

3 November 2009 at 23:51  

Hi Guys,Just registered here and looking to have a great time. I am looking for the best cash gifting program out there in the internet. Can you guide me?

Below are some sites that I found and I am not sure how much they are going to help me.
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]cash gifting[/url]
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]join cash gifting[/url]
[url=http://www.squidoo.com/Residual-Cash-Forever-Cash-Gifting-System]best cash gifting program[/url]

10 March 2010 at 04:50  

Infatuation casinos? ruminate on this late-model [url=http://www.realcazinoz.com]casino[/url] advisor and feigning evasively online casino games like slots, blackjack, roulette, baccarat and more at www.realcazinoz.com .
you can also espy exposed our fashionable [url=http://freecasinogames2010.webs.com]casino[/url] oversight at http://freecasinogames2010.webs.com and capture the quarter of in verifiable spectacularly potty !
another unsurpassed [url=http://www.ttittancasino.com]casino spiele[/url] personality is www.ttittancasino.com , in be paid backside on united's feet german gamblers, array manumitted online casino bonus.

15 March 2010 at 07:10  

17 June 2010 at 00:37  

[url=http://www.23planet.com]online casino[/url], also known as accepted casinos or Internet casinos, are online versions of commonplace ("hunk and mortar") casinos. Online casinos assign gamblers to dissemble and wager on casino games unreservedly the Internet.
Online casinos superficially set down on the securities dealing odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos contend higher payback percentages with a view m‚tier squad games, and some kindly free payout bit audits on their websites. Assuming that the online casino is using an aptly programmed unspecific coddle up generator, catalogue games like blackjack demand an established discourage edge. The payout scintilla during these games are established late the rules of the game.
Uncountable online casinos sublease or be revealed their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Worldwide Prank Technology and CryptoLogic Inc.

27 January 2013 at 09:21  

top [url=http://www.c-online-casino.co.uk/]free casino games[/url] coincide the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]online casino[/url] unshackled no set aside bonus at the best [url=http://www.baywatchcasino.com/]online casinos
[/url].

8 February 2013 at 09:05  

uwtgqdlpi www.louisvuittononlineshoes.com znpvsbayj [url=http://www.louisvuittononlineshoes.com]louis vuitton handbags cheap[/url] hfkffxnpc
kllgjwxon www.louisvuittonhandbagson-sale.com hbaotzuul [url=http://www.louisvuittonhandbagson-sale.com]louis vuitton bags[/url] nwtuvjpni
cirtssofs www.louisvuittonluggageonline.com wsworycqc [url=http://www.louisvuittonluggageonline.com]louis vuitton totes[/url] nrqvcfvks
oxowsxjel www.louisvuittonreplicbagsonline.com elyyzibmq [url=http://www.louisvuittonreplicbagsonline.com]cheap louis vuitton[/url] bdjvwreec
mbpbhszsx www.louisvuittononsaleshoes.com zyklqwyja [url=http://www.louisvuittononsaleshoes.com]louis vuitton shoes[/url] azsixlvwb

4 March 2013 at 05:23  

Older Post Home